dwie szklanki kaszy gryczanej
woda
Składniki na farsz :
250 g boczniaków,
cebula,
3 marchewki
cząber, bazylia, sól, pieprz, masło klarowane
Przygotowanie :
Na noc zalewamy kasze gryczana wodą przegotowaną, w temp pokojowej. Wody ma być tyle aby pokryć kaszę. Rano miksujemy , dodając pieprz i sól. Powinno być ciasto takie jakie do naleśników.
Farsz
Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Jak się zarumieni dodajemy pokrojone boczniaki, marchewkę. Przyprawiamy pieprzem, sola, bazylią i cząbrem. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. Do miękkości marchewki.
Działanie: kasza gryczana doskonale rozgrzewa, odprowadza śluz, oczyszcza wzmacnia jelita. Osoby z objawami gorąca ( wysoka gorączka, duże pragnienie, wysokie ciśnienie ) unikają tej kaszy.
Dodaj komentarz