Składniki : szklanka ugotowanej cieciorki łyżka pasty curry por 2 marchewki średnia cukinia 400 ml mleczka kokosowego sos sojowy, kolendra…
Czytaj dalej
Pomidorowe risotto z krewetkami
Składniki : kubek ryżu do risotto 400 g krewetek 5 średnich pomidorów kostka warzywna ( bez konserwantów ) masło klarowane…
Czytaj dalej
Szakszuka
Składniki : 4 jajka 3 pomidory masło klarowane cebula , ząbek czosnku sól, pieprz, oregano , kminek mielony Przygotowanie :…
Czytaj dalej
Surówka z kalafiora i ogórka
Składniki : kalafior ogórek koperek sól , pieprz dobry olej – u mnie słonecznikowy Przygotowanie : Kalafior wyparz. Na dużych…
Czytaj dalej
Pesto z pestkami dyni
Składniki : pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki oleju słonecznikowego polecam tu ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie…
Czytaj dalej
Polędwiczka nadziewana boczniakami i porem :D
Składniki : 3 polędwice wieprzowe 200 g boczniaków 2 pory sok z cytryny Przyprawy : kminek mielony, papryka ostra, sos…
Czytaj dalej
Szpinak i rukola z cieciorką
Składniki: 2/3 kubka ugotowanej cieciorki, albo ze słoika 100 g szpinaku 100 g rukoli ser kozi grillowany szczypiorek olej słonecznikowy…
Czytaj dalej
Risotto z wędzonym łososiem
Składniki: 1 marchewka 200 g wędzonego łososia mała cukinia 3 ząbki czosnku 200 ml bulionu 200 g boczniaków malutki kawałek…
Czytaj dalej
Ramen wege – szybka wersja
Składniki : bulion warzywny sos sojowy miso kapusta pak choi makaron ryżowy albo udon kukurydza ze słoika kiełki jajka boczniaki…
Czytaj dalej
Makaron z miso
Składniki: 500 g szpinaku 3 marchewki cebula 1-2 łyżki miso masło klarowane makaron wg uznania przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma…
Czytaj dalej
Pasztet z selera
Składniki : 1/2 dużego selera cebula mały kawałek kapusty pekińskiej 2/3 szklanki ugotowanej soczewicy 1/2 szklanki orzechów laskowych – podprażonych…
Czytaj dalej
Dahl z soczewicy z ciabattą cebulową
Składniki na dahl : 100 g soczewicy czerwonej, 100 g soczewicy brązowej lub zielonej 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego…
Czytaj dalej
Sałatka z kasztanami
Składniki: 300 g kasztanów jadalnych 100 g roszponki 100 g rukoli 2 cebule dymki łyżka sezamu łyżka oleju słonecznikowego (…
Czytaj dalej
Naleśniki gryczane z kokosowym farszem
Składniki : 1,5 szklanki kaszy gryczanej mała cukinia cebula 2 pietruszka szklanka mleka kokosowego pieczarki duża garść natki pietruszki kozieradka,…
Czytaj dalej
Kasza jęczmienna z warzywami
Składniki : szklanka pęczaku 1/2 pęczka szparagów szklanka groszku 100 g pieczarek cebula czosnek sól, pieprz, kolendra mielona, kozieradka, cząber,…
Czytaj dalej
Makaron z sosem szpinakowym
Składniki: 4 pietruszki 700 g szpinaku 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól 500 ml bulionu warzywnego miso ryżowe / może…
Czytaj dalej
Falafel z fasoli mung i czerstwego chleba
Składniki: dwie skibki czerstwego chleba 3/4 suchej szklanki fasoli mung dwie marchewki 4 listki świeżego czosnek niedźwiedzi ( można zastąpić…
Czytaj dalej
Risotto z czarnej soczewicy
Składniki: 200g ryżu do risotto (arborio) 200g czarnej soczewicyg pieczarek 1 cebula cukinia 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 200ml białego…
Czytaj dalej
Indyk z warzywami
Składniki : 400 g – piersi z indyka dwie marchewki, cukinia, cebula, 2o0 g boczniaków, kawałek kapusty pekińskiej, ząbek czosnek…
Czytaj dalej
Dynia z curry
Składniki: dynia hokkaido 5 gałązek selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka koksowego ryż pełnoziarnisty Przyprawy : curry, …
Czytaj dalej
Spaghetii z cieciorką
Składniki : szklanka ugotowanej cieciorki 500 ml pasty/ przecieru pomidorowego dwie marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku masło klarowane wodorosty…
Czytaj dalej
Wegańska lasagne
Składniki: 8 płatków lasagne – u mnie wersja bio 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, 2 marchewki wodorosty wakame kawałek kapusty…
Czytaj dalej
Placki warzywne z Komosą ryżową
Placki warzywne z komosą ryżową Składniki : 1kg ziemniaków 1 średnia cukinia cebula 10 łyżek płatków z komosy Sól, pieprz,…
Czytaj dalej
Sałatka z kaszą jaglaną
Sałatka z kaszą jaglaną Kaszę gotujemy : Kubek kaszy płuczemy wrzątkiem. Zagotowujemy dwa kubki wody. Wrzucamy kaszę. Pamiętaj : NIGDY…
Czytaj dalej
Papryki nadziewane
Papryki nadziewane słonecznikiem, marchewką, pieczarkami i cukinią ☺️ Lubicie ? Papryki nadziewane kaszą jaglaną z warzywami Potrzebujemy: 4 papryki 100…
Czytaj dalej
Kasza pęczak z grzybami
Składniki : szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej tzw. pęczak szklanka suszonych, następnie ugotowanych grzybów, pęczek natki pietruszki, cebula, tymianek,kurkuma, kozieradka, bazylia,…
Czytaj dalej
Sałatka z czarnego ryżu i topinaburu
SAŁATKA Z CZARNEGO RYŻU I TOPINAMBURU Zima to czas nerek, jeśli chcemy wzmocnić czarny ryż jak najbardziej wskazany 😉 SKŁADNIKI:…
Czytaj dalej
Kapusta Pak Choi
Kapusta Pak Choi Jest to świetny dodatek do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Potrzebuje 2 kapusty. Przygotowanie : Obieramy czosnek…
Czytaj dalej
Boczniaki w oleju
Jak zauważyliście jestem miłośniczką grzybów. Na ostatnich warsztatach roślinnych, które prowadziłam uczestniczka polecała śledzie z boczniaków. Oczywiście nie mogłaby nie…
Czytaj dalej
Sos boloński inaczej
SKŁADNIKI: szklanka kaszy jaglanej, 1/2 kg pomidorów, cebula, czosnek, 300 g groszku zielonego, 300 g pieczarek, PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotujemy szklanka…
Czytaj dalej
Smażone tofu z modrą kapustą
SKŁADNIKI: opakowanie tofu Modra kapusta Brokuły Kiełki PRZYGOTOWANIE: Tofu rozdrabniam widelcem. Smażę najpierw posiekana cebulę, po 5 min dorzucam tofu,…
Czytaj dalej
Ryż pełnoziarnisty z soczewicą
SKŁADNIKI: 1/2 szklanki zielonej soczewicy ( namoczona na noc), 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, 300 g ryżu, 2 papryki, marchewka 400…
Czytaj dalej
Pęczak z grzybami
Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej tzw. pęczak szklanka suszonych, następnie ugotowanych grzybów, pęczek natki pietruszki, cebula, tymianek, kurkuma, kozieradka, bazylia,…
Czytaj dalej
Pesto
SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE: pęczek natki pietruszki i koperku, szklanka prażonych orzechów ziemnych, dwa ząbki czosnku, kilka kropel cytryny, 3 łyżki…
Czytaj dalej
Papryki nadziewane z warzywami
Składniki: 4 papryki 100 g zmielonego i prażonego słonecznika 2 marchewki, 1 cebula, mała cukinia, natką pietruszki 4 łyżki kaszy…
Czytaj dalej
Makaron ryżowy z tofu
SKŁADNIKI: makaron ryżowy, marchew, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, cebula, czosnek, curry, tymianek, koperek, tofu PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy wg…
Czytaj dalej
Makaron ryżowy z soczewicą i szparagami
SKŁADNIKI: makaron ryżowy, szparagi zielone, najlepiej te wąskie, szparagi białe, 1/2 brokuł, szklankę ugotowanej zielonej soczewicy, natkę pietruszki, sprażone pestki…
Czytaj dalej
Makaron orkiszowo-kasztanowy ze szpinakiem
SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE: lekko i pożywnie na tą pogodę w sam raz czas przygotowania 10 min makaron gotujemy ok 5…
Czytaj dalej
Kotlety z selera
SKŁADNIKI: 1 seler 1 cebula 6 pomidorów suszonych, 2 łyżki siemię lniane 1 łyżka mąki ryżowe 1 ząbek czosnku Sól,…
Czytaj dalej
Kotlety z fasoli mung
SKŁADNIKI: Szklankę ugotowanego fasoli , Szklankę ugotowanego ryżu jaśminowego, 2 marchewki, Pietruszka, Kawałek pora, 1-2 łyżki maki ryżowej, Ząbek czosnku,…
Czytaj dalej
Kotlety z czarnej fasoli
SKŁADNIKI: 1/3 opakowania fasoli ( 400 g) moczymy na noc Płuczemy, nalewamy świeżej wody ( ok 1,5l – 2 l)…
Czytaj dalej
Kotlety z bobu i kaszy jaglanej
SKŁADNIKI: ok 300 g ugotowanego i obranego bobu, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, łyżka mąki ryżowej / jak inna to wtedy…
Czytaj dalej
Kotlety jaglano-fasolowe
SKŁADNIKI: szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, szklankę ugotowanej fasoli mung, marchewka, kawałek pora, 1/4 główki młodej kapusty, tymianek, imbir, kurkuma, sól,…
Czytaj dalej
Kotlety dyniowe
KOTLETY DYNIOWE Z BROKUŁAMI, BATATAMI, SURÓWKĄ Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE: Bataty ( słodki ziemniak) Obieramy. Kroimy w paski jak…
Czytaj dalej
Kapusta z fasolką
SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty, 30 dkg fasoli Duży kubek grzybów, 250 g przecieru pomidorowego Sól, pieprz, liście laurowe, ziele…
Czytaj dalej
Gulasz z wołowiną
SKŁADNIKI: Marynata: 500 g pokrojonej wołowiny, pokrojona w kostkę cebula, pieprz, imbir 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu balsamicznego lub…
Czytaj dalej
Ryż z wołowiną i warzywami
SKŁADNIKI: Marynata do wołowiny: 100ml wytrawnego czerwonego wina duża szczypta rozmarynu duża szczypta tymianku szczypta czerwonej papryki pieprz, cebula pokrojona…
Czytaj dalej
Leczo warzywne
SKŁADNIKI: Przepis na leczo 5 składnikowe, które przyda Nam się podczas oczyszczania ☺️ Potrzebujemy : 2 średnie cukinie, 1/2 kg…
Czytaj dalej
Marchewka z jarmużem
SKŁADNIKI: 4 marchewki, 150 g jarmużu olej kokosowy sól,majeranek cytryna PRZYGOTOWANIE: Na patelnie ( jak macie Woka to najlepiej w…
Czytaj dalej
Pierogi orkiszowe z tofu i szpinakiem
SKŁADNIKI : Farsz: 400 gr tofu, 250 g szpinaku, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, kurkumy, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tofu rozgniotłam widelcem….
Czytaj dalej
Dorsz zapiekany z brukselką
SKŁADNIKI: 0,5 kg świeżej ryby, 30 dkg brukselki i mały brokuł, jedną marchewkę i cebulę. PRZYGOTOWANIE: Myjemy dorsza, kroimy na…
Czytaj dalej