Składniki : 4 jajka 3 pomidory masło klarowane cebula , ząbek czosnku sól, pieprz, oregano , kminek mielony Przygotowanie :…
Czytaj dalej
Pasztet z selera
Składniki : 1/2 dużego selera cebula mały kawałek kapusty pekińskiej 2/3 szklanki ugotowanej soczewicy 1/2 szklanki orzechów laskowych – podprażonych…
Czytaj dalej
Pasztet z soczewicy
Składniki : szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy dwie marchewki dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej kilka pieczarek cebula łyżka suszonego pasternak, może…
Czytaj dalej
Serek migdałowy
Składniki: 350 g migdałów , najlepiej bez skórki 120 ml jogurtu sojowego bakterie probiotyczne z firmy zakwaski ( zakupicie w…
Czytaj dalej
Zielona soczewica z pieczarkami
Składniki: szklanka zielonej soczewicy kilka wodorostów 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka cebula ząbek czosnku Przyprawy : kolendra, bazylia,…
Czytaj dalej
Soczewica z ziemniakami
Składniki : szklanka soczewicy kawałek selera kilka wodorostów 2 marchewki 6 ziemniaków 2 pietruszki cebula kilka kropel cytryny masło klarowane…
Czytaj dalej
Naleśniki z kaszy gryczanej
Składniki : dwie szklanki kaszy gryczanej woda Składniki na farsz : 250 g boczniaków, cebula, 3 marchewki cząber, bazylia, sól,…
Czytaj dalej
Naleśniki z bezglutenowe
Naleśniki, nie znam osób, które ich nie lubią ☺️ tylko pamiętajcie mąka+cukier+jajko tworzą śluz, tak więc naleśniki nie wskazane przy…
Czytaj dalej
Pasta z nasion słonecznika
Pasta słonecznikowa – można także jako zamiennik majonezu 😉 SKŁADNIKI: 1 szklanka słonecznika 150 ml wody 100 ml oleju o…
Czytaj dalej
Pasta z białej fasoli
Wiem , że lubicie szybkie przygotowaniu przepisy, Właśnie taka jest pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów. Wiadomo, trzeba dzień…
Czytaj dalej
Tofucznica z boczniakami
SKŁADNIKI: opakowanie tofu 200 g boczniaków cebula masło klarowane sos sojowy, kurkuma, pieprz, bazylia PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnie wrzucamy łyżkę…
Czytaj dalej
Smalec inaczej
SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju kokosowego bezzapachowy nierafinowany, albo olej ryżowy, łyżka kaszy gryczanej niepalonej, 1 śliwka suszona niesiarkowana, 1/2 cebuli…
Czytaj dalej
Placuszki gryczano-ryżowe z jabłkami
SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki gryczanej, 1 szklankę mąki ryżowej, 1/3 mąki kokosowej, 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej, 1/2 l musu jabłkowego…
Czytaj dalej
Pasztet z cukinii
SKŁADNIKI: 1 średnią cukinie,2 male cebule, szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej na sypko, 3/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika i dyni sos…
Czytaj dalej
Pasztet Jaglany
SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklankę zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki sosu sojowego 1 mała cukinia…
Czytaj dalej
Pasztet grzybowy
SKŁADNIKI: – szklanka grzybów, – 10 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, – 50 g suszonych pomidorów ( bez zalewy )…
Czytaj dalej
Naleśniki z kaszy jaglanej
SKŁADNIKI: szklanka ugotowanej kaszy jaglane 0,5 szklanki kosmy ryżowej ( jak nie macie zróbcie tylko z jaglanki ) szklanka mleka…
Czytaj dalej
Kasza jaglana
Często słyszę, że Wam nie smakuje. Powodem może być źle przyrządzona. Jak ją gotujemy? Kubek kaszy płuczemy wrzątkiem. Zagotowujemy dwa…
Czytaj dalej
Kasza jaglana z owocami
Wystarczy mieć ugotowaną kaszę jaglaną. Podsmażyć na maśle klarowanym morele , dodać kaszę i żurawiny. 5 min i gotowe. Orzechy…
Czytaj dalej
Ryż pełnoziarnisty
SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE: Może zamiast owsianki ryż słodki pełnoziarnisty 🙂 z czarnym 🙂 Gotujemy wg instrucji na opakowaniu. Na talerzu…
Czytaj dalej
Masło z orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE: 600 g orzechów, które zapiekłam 15 min w piekarniku na 150 C … takie ciepłe zmiksowałam wraz syropem z…
Czytaj dalej
Pasztet z fasoli
SKŁADNIKI: 2 kubki ugotowanej fasol 5 dużych pieczarek 1 nać selera 1marchewka 2 ząbki czosnku 1 pietruszka por sos sojowy,…
Czytaj dalej
Omlety z pieczarkami i brokułami
SKŁADNIKI: Na dwa omlety potrzebujemy : 6 jajek 300 g pieczarek cebula Pieprz, sól, bazylia, kurkuma PRZYGOTOWANIE: Warzywa ścieram na…
Czytaj dalej
Owsianka
Składniki: 20 łyżek owsianki 2 łyżki kaszy jaglanej masło klarowane suszone owoce duża garść kurkuma, imbir , sok z cytryny…
Czytaj dalej