Stres – kto go nie ma w dzisiejszych czasach? Z resztą każdy odbiera go inaczej.
Dla jednych będzie to utrata pracy dla innych złamany paznokieć.
Ostatnio przeczytałam badania, że po co jeść zdrowo, skoro stres niszczy wszystko co dostarczymy do naszego organizmu.
Chciałam to obalić.
Właśnie tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy, aby wyjść na zero 😉
Co robi stres z naszym organizmem?
# zakwasza go,
# powoduje niedobory witaminowe i mineralne,
# niszczy krew,
Jeśli jesteś osobą, która jest narażona na ciągły stres ( JA ) odżywianie alkaliczne ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku. 80 % produktów zasadowych , 20 % zakwaszających.
Najgorsze co możecie zrobić dla swojego organizmu / zdrowia zajadać śmieciowym jedzeniem lub zapijać alkoholem swoje zdenerwowanie.
Zauważyłam u siebie taką zależność ( myślę, że większość mam tak ma ), że jak Ziemko choruje- po jego chorobie padam i ja. Stres związany z Jego infekcją powoduję spadek mojej odporności.
Co wtedy?
# od razu wprowadzić wit c, najlepiej w postaci naturalnej, np. rokitnik
# jeść więcej warzyw, kaszy jaglanej i gryczanej
Na skutek stresu witamina C potrafi zniknąć z naszego organizmu w mgnieniu oka, pomimo że przed zdarzeniem mogła być w sporej dawce.
Stres zakwasza organizm – warzywa i kasze o których wspomniałam działają alkalicznie, tak więc warto je wprowadzić na stałe do Waszej kuchni.
Najlepiej to jest mieć wszystko w ” pompce” –
ze spokojem i z uśmiechem przyjmować co daje Nam życie.
Tego Wam Kochani życzę !
Dużo warzyw mniej stresu !
Mniej stresu więcej radości !
Więcej radości mniej chorób !
Dodaj komentarz